Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Schermafbeelding 2022-09-21 om 15.42.25
Schermafbeelding 2022-09-21 om 15.43.03

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Verslag van onze tweede muzikale stadswandeling op 20 september

Verslag van onze tweede muzikale stadswandeling op 20 september

Twee weken na de eerste wandeling staan we alweer startklaar voor de volgende wandeling olv. Yvonne van den Berg. Iedereen heeft er weer zin in! We starten bij de Joodse Synagoge in de Folkingestraat. Binnen vertelt Yvonne ons over de geschiedenis van het gebouw. De oorspronkelijke Synagoge van 1756 werd te klein en na veel discussie over de kosten werd in 1906 een nieuwe gebouwd. De architect was -verrassend- de gereformeerde kerkenarchitect Tjeerd Kuipers (1857-1942) uit Friesland. Na de onmenselijke deportaties in de Tweede Wereldoorlog was de Joodse gemeenschap te klein geworden om de Synagoge te kunnen onderhouden en daarom genoodzaakt om deze in 1952 te verkopen aan wasserij Astra. In de loop der jaren verpauperde het gebouw, maar is nu uiteindelijk weer in ere hersteld. Het leed van de Joden grijpt ons aan als Yvonne gevoelige vioolmuziek laat horen van de componist John Williams uit de film Schindler’s List. Alles wat maar in mineur gespeeld kan worden staat in mineur geschreven. Zoveel leed…. We luisteren ook naar Klezmer muziek, vrolijke Joodse dansmuziek voor feesten en bruiloften. Kenmerkend zijn de vele versierinkjes/trillertjes in de melodie en de vele loopjes. 

Vervolgens lopen we naar de Lutherse kerk in de Haddingestraat. Dit is een schuilkerk gebouwd in de 17e eeuw toen het Lutherse geloof nog niet officieel was toegestaan. De kerk heeft 2 orgels: een Van Oeckelen orgel uit 1896, dat vooral geschikt is voor een meer romantisch repertoire, en een barok orgel uit 2017, dat een nauwgezette kopie is van het vroeger aanwezige Arp Schnitger orgel. Grote verrassing! De huidige organist, Tymen Jan Bronda, is speciaal voor ons aanwezig om op beide orgels te spelen. Schumann (romantisch) en Nicolaas Bruhns (barok). Hij geeft ons enthousiast uitleg over het barok orgel en we lopen behoorlijk uit omdat iedereen nu wel eens precies wil zien hoe zo’n orgel werkt.

Daarna naar de Oosterpoort. Tijdens de rondleiding valt op hoezeer het gebouw van binnen vernieuwd is tijdens coronatijd. Zo kan hij/zij? nog zeker 10 jaar mee totdat er een nieuw gebouw staat. Het is duidelijk dat het personeel Yvonne nog niet vergeten is en na een warm onthaal zitten we gezellig met elkaar aan de koffie, wijn en bier aan een lange tafel. Het was opnieuw een luisterrijke en leerzame middag en Pieter bedankt Yvonne hartelijk namens ons allen.

Lydia Weststrate

Rubriek: Algemeen door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks