Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Img 20180120 153608
Img 20180120 153722Poster uurtje cultuurtje

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Lezingen en cursussen

Tweede lezingenserie “Uurtje Cultuurtje" en nieuwe muziekcursus.

Uurtje Cultuurtje op zaterdagmiddag van 16.00 – 17.30 uur. Gratis voor leden, €5,- voor gasten.


De eerste 2 series lezingen "Uurtje Cultuurtje" op zaterdagmiddag van16.00 tot 17.30 uur was een groot succes. Daarom start op 12 januari 2019 de derde serie lezingen. Er komen weer heel diverse onderwerpen aan bod. Er is vast wel iets van jouw interesse bij. Alle sprekers zijn vakspecialisten die als HOVO-docent verbonden zijn aan de Senioren Academie Groningen-Friesland-Drenthe. De lezingen zijn zo opgezet dat een vakspecialist een inleiding houdt van ongeveer 50 minuten. Daarna is er een pauze om vervolgens met elkaar na te praten over het onderwerp. Dat alles in een gemoedelijke sfeer. Het niveau is zodanig dat iedereen die interesse heeft de lezing kan volgen. Dit zijn de data en onderwerpen.

12 januari    Marjan Galestin         de Etrusken

26 januari    Redmer Alma            Groninger adelgeslacht Ripperda

2   februari    Henk Schoonhoven   Griekse orakels en Spelen

23 februari    Michiel Hagdorn       liederen van Schubert, Schumann, Wolff: teksten en       

2    maart    Paul Herruer              Is goede muziek mooi?

9    maart    Henk van Veen         de Allersma borg en wie daar woonden en werkten

16 maart    Ellen van de Vecht    Caraveggio en Nederlandse navolgers

23 maart    Reinder Reinders      historische kaarten van Groningen

30 maart    Egge Knol                 Ontstaan terpen en wierdenlandschap

6 april        Hans van Koningsbrugge over Louis van Helden, admiraal.

Aanmelden bij: lezing@societeitdeharmonie.nl. Inschrijving kan per lezing via een mail naar lezing@societeitdeharmonie.nl. Meedoen is gratis voor leden en kost €5,- voor gasten, te voldoen in de zaal. Let op, er kan nog iets wijzigen in het programma. In de agenda staat altijd de actuele informatie.

 

 Cursus klassieke muziek

Cursus Ontdek de Klassieken.
Cursusleidster: Yvonne van den Berg

Haydn, Mozart en Beethoven. Een driemanschap dat gemakkelijk door één deur kan. Dat had u gedacht! De grote drie van de Klassieken hebben veel gemeen maar nog veel meer niet. ‘Papa’ Haydn zette de toon. Hij ontmoette de beide andere heren en ontwikkelde zelfs een levenslange vriendschap met Mozart die uit respect voor de grote meester zes strijkkwartetten aan hem opdroeg. Haydn en Mozart was vier handen op één buik, tussen Haydn en Beethoven boterde het niet. Beethoven vond Haydn maar een ouwe zeur en Haydn voelde zich een miskende vader. Een generatieconflict zoals in de beste families voor komt. Jammer, want beide componisten hadden elkaar veel plezier kunnen doen als hun ego’s hen niet in de weg had gezeten. De BBC heeft fantastische documentaires gemaakt over alle drie de componisten. Tijdens de cursus ‘Ontdek de Klassieken” zie je fragmenten uit deze series: een fronsende Haydn wanneer Beethoven zijn eigenwijze gang gaat, een geroerde Haydn wanneer hij de brief leest die Mozart heeft bijgesloten bij de strijkkwartetten, een ontgoochelde Beethoven wanneer hij zijn doofheid onder ogen moet zien.

Ontdek de klassieken  is een cursus die spreekt tot de verbeelding; je wordt meegenomen naar de tijd waarin de componisten leefden, hoe zij werkten en werden tegengewerkt door gezagdragers of jaloerse collega’s. Je ziet en hoort hoe Haydn het strijkkwartet ontwikkelde en hoe Beethoven de vorm vervolmaakte. Je hoort hoe hedendaagse musici aankijken tegen hun composities en hoe zij hun 21-eeuwse interpretatie geven aan hun werken. Muziek draait om geluid, maar tijdens de cursus ziet en voel je de kracht van de muziek in de filmpjes waarin de meesters acteren, hun muziek tot leven komt en de grootsten der aarde over hen spreken. 

30 januari
6 februari
13 februari
20 februari

Tijden: 10.30– 12.30 Aanmelden doe je met een mail naar lezing@societeitdeharmonie.nl
 

Kosten: Leden van societeit De Harmonie gratis. Niet leden 5 euro per ochtend.

Lezingen & cursussen

Lezingen & cursussen algemeen


Actueel

Bekijk de actuele berichten

Agenda - Lezingen & cursussen

Nieuws - Lezingen & cursussenLet op, u bent niet ingelogd.
U ziet alleen de openbare pagina's.