Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Mahjong:José Sleumer in de schijnwerper 

José Sleumer in de schijnwerper 

Wat is je reactie aan het begin van het interview voor de column “In de schijnwerper”? 

Ik heb niet zoveel te vertellen, dacht ik, maar het is wel leuk om op deze manier ‘mijn’ 

mahjongclub ‘De Oude Draken’ in Groningen te belichten. 

Kun je en wil je omschrijven wie José is? 

José Sleumer, 56 jaar, woont met haar partner Cor in de stad Groningen. Ik ben opgegroeid in het noorden van de provincie Groningen. Tijdens de opleiding sociaal cultureel werk heb ik o.a. in Den Haag en Leiden gewoond. Ik heb jaren gewerkt als opbouwwerker, o.a. in Meppel. Daar heeft een collega mij Mahjong leren spelen. Een herseninfarct heeft jammer genoeg vroegtijdig een einde aan mijn werk carrière gemaakt. Omdat daarna mijn energie beperkt was/is heb ik alles ingezet op mijn herstel en de zorg voor het gezin. Ik voel mij betrokken bij mensen in de marge van de samenleving, ik wil altijd graag de wereld verbeteren maar heb door schade en schande geleerd dat mijn cirkel van bereik en invloed niet zo groot is als ik zou willen... 

Kun je aangeven wat je hobby’s zijn buiten het mahjong om? 

Mijn hobby’s zijn reizen (o.a. fietstochten), lezen en Spaans leren. Van goede gesprekken over het leven (onder het genot van een hapje en een drankje) krijg ik ook energie. Ik kan heel goed genieten van kleine dingen; 

een gezonde pot koken, een wandeling maken met onderweg een terrasje, een goede film kijken. Organiseren vind ik ook leuk. Bij de mahjongclub ben ik ondertussen één van de “voortrekkers” en contactpersoon voor de Nederlandse Mahjong Bond (NMB). 

Wat de redactie opvalt: Een club in het hoge noorden. 

Ja! Toen ik ongeveer drie jaar geleden op zoek ging naar iets wat ik superleuk zou vinden om mijn energie in te stoppen herinnerde ik me het mahjongspel. Ik had het nadat ik jaren geleden weer naar Groningen was verhuisd nooit meer gespeeld. Ik ging op zoek en een goede vriend wees mij op Sociëteit “De Harmonie”. 

Sociëteit “De Harmonie” is één van de oudste sociëteiten in ons land. Het is een vereniging waar leden elkaar ontmoeten (op een prachtige locatie inclusief grand café in het centrum van Groningen) voor o.a. een goed gesprek, om te biljarten, te bridgen, een cursus te volgen of Mahjong te spelen. Kijk maar eens opwww.societeitdeharmonie.nl Mahjongclub ‘De Oude Draken’ valt dus onder het bestuur van De Harmonie en heeft daarmee, wellicht als enige Mahjongclub, een eigen honk, waar wij 6 dagen in de week kunnen spelen. Nu even niet, want het gebouw is door de Covid-maatregelen gesloten... Ongeveer twee jaar geleden hebben we contact gelegd met de NMB; na een bezoek van de toenmalige voorzitter Jan 

Warbout en Jelte Rep hebben we besloten ons aan te sluiten en hebben we ook onze spelregels verder aangepast aan de Nederlandse Toernooi Spelregels (NTS). 

Hoeveel avonden besteed je gemiddeld aan Mahjong in de week? 

Onze vaste speelmiddag is de donderdagmiddag. Op die middag spelen we een competitie. Daarnaast spelen we de tweede en vierde zaterdagmiddag van de maand. En we organiseren twee of drie toernooien per jaar, waar dan ook vaak enkele gastspelers aan deelnemen. 

Wat is het leukste dat je overkomen is bij het Mahjong? 

De mensen die ik heb leren kennen bij de Mahjongclub zijn bijzonder en leuk. Dat ik met deze mensen nu iedere week Mahjong kan spelen is het leukste 😊 Mahjong halen met een limietspel is ook een kick....Ik werd het afgelopen seizoen eerste in de competitie, al moet ik wel zeggen dat ik geholpen ben door de Covid-maatregelen; toen ik net bovenaan stond werd de competitie vanwege genoemde maatregelen vroegtijdig afgebroken. Onze coördinator had voor deze gelegenheid Chinese curiosa bij een veilinghuis gekocht, ik won een prachtig Chinees vaasje! 

Rubriek: Algemeen, Mahjong door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks