Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Muziek Martin Tervoort
Boekpresentatie

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Verslag boekpresentatie op van “Gedaanten van de waanzin”

Een avond over wanen en waanzin

Een boeiende avond leverde de boekpresentatie op van “Gedaanten van de waanzin” van psychiater en hoogleraar Rob van den Bosch op.

Na een inleiding van zijn kant over de geschiedenis van de waanzin, die over de millennia en de eeuwen heen sterk veranderde in duiding, werd Rob van den Bosch over zijn nieuwste boek geïnterviewd door Anne Bergsma. Die kenden we al van eerdere boekpresentaties zoals de Commissie Culturele Activiteiten die het afgelopen jaar samen met boekhandel Godert Walter organiseerde in onze sociëteit.
Rob vertelde over hoe iedere generatie zijn eigen ideeën en vocabulaire heeft met betrekking tot waanzin, hoe artsen en psychiaters zich de waanzin hebben toegeëigend, hoe begrippen als schizofrenie, autisme of depressies tot een modieus verschijnsel kunnen worden gemaakt.
Tussendoor kleurde een andere psychiater, Martin Tervoort, op verschillende instrumenten zijn idee van waanzin in met een mooie muzikale omlijsting.
Er waren zo’n veertig leden en enkele aspirant-leden komen luisteren waarmee zich na de pauze een verdiepende en soms ook vermakelijke discussie ontspon (quote van Hans van de Sande: ‘nu de psychiatrische patiënten zijn verhuisd uit de instellingen naar de stoep van de Albert Heijn’. . . ) en hetgeen kleur en smaak gaf aan de avond.

Na de zomer volgen er zeker weer meer van dit soort avonden.
Carla Alma

Rubriek: Algemeen, Literatuur, Boekpresentatie door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks