Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

In samenwerking met Stichting Beeldlijn: Symfonie van de veenkoloniën

12-maart 2020     donderdagavond     20 uur

Film: Symfonie van de  Veenkoloniën
De winnende documentaire vertelt het verhaal van de Veenkoloniën aan de hand van muziek. Componist Jurriaan Berger uit Zaandam trok maandenlang door het gebied op zoek naar nieuwe en oude geluiden. Hij componeerde een muziekstuk dat werd uitgevoerd door het Veenkoloniaal Symfonie Orkest uit Veendam, onder leiding van dirigent Lubertus Leutscher. Symfonie voor de Veenkoloniën duurt een klein uur. Een spannend en aangenaam uur, waarin je het wordingsproces volgt van het verklanken van de Veenkoloniën in een symfonisch werk: het verleden, zijn mensen, zijn geluiden, het imago van het gebied.
De film kent verschillende vertellagen. Daar is in de eerste plaats het vertrekpunt: de compositie zelf, te schrijven door iemand van buitenaf. Buitenaf niet alleen geografisch maar ook muzikaal. De muzikale achtergrond van Berger is vooral de jazz. Dat impliceert experimenteerlust en improvisatie. 

Muziek Hugo Huisman en Ted Jordens

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Film door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks