Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Wildragout
Kerstrecept2019-2

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Culinaire Blog

Het was al een oud plan om voor de leden van de Culinairetafel van de Harmonie een soort blog (een wat raar soort krantje) te maken. Welnu, hier is het.

Donderdag 13 februari

Onlangs kwam een van onze leden op het idee een wildmaaltijd te verzorgen. Dat leek een goed idee dus via een van onze leden werd een kundig gedemonteerde ree de societeit binnengevoerd en die werd door enkele andere leden deskundig in hapklare brokjes verdeeld. De keukenbrigade slaagde er in een prachtige ree-ragout te maken en bovendien waren er zo'n veertig reebiefstukjes. Intussen was de tijd te kort om een maaltijd te organiseren, maar het wild staat nu op het menu en ik kan u verzekeren dat dat niet al te lang zal duren: het vliegt weg. Mocht zo'n gelegenheid zich nog eens voordoen, dan gaan we er weer tegenaan. Als bijpassende wijn raden we u de Chileense Cabernet Sauvignon aan, een wijn die onlangs op een proeverijtje in de Salon als veruit de favoriet werd gekozen. 

Woensdag 15 januari

Kennen jullie het Libanese restaurant Fatoush? Het zit aan de stille kant van het Damsterdiep, op 200 meter van de Steentilbrug. We hebben daar laatst gegeten en het was werkelijk heel goed. Het leek een beetje alsof Ottolenghi daar in de keuken stond, heel verassende gerechten, maar vooral: heel goed klaargemaakt. Het is ook niet overdeven duur, dus een aanrader.

Een andere aanrader is het restaurant Le Marronnier, op het punt waar de beide Hunzestraten ineenvloeien. Het is daar huiselijk gezellig en de kok Rob kookt de sterren uit de hemel. Als je van klassiek mediterraan eten houdt is dit toch wel 'The place to be'. Voor twee personen en met 1 flesje wijn betaalden we laatst 80 euro, wat redelijk is voor zulk lekker eten.

Zaterdag 4 januari 2020

Elk jaar stuur ik een recept op rijm rond bij wijze van kerst-kaart. Dit jaar was het een recept voor komkommer in het zout. 

[Kerstrecept2019]  Er kwamen allerlei leuke reacties op binnen, maar culinair de meest relevante was die van Sjoerd Scheenstra, verdienstelijk lid van de Cultaf. Ik geef zijn mailtje hieronder weer:

UPGRADEN VAN EEN KK

Beste Hans, 

Nogmaals dank voor je recept! Om het jaar goed te beginnen heb ik er zoals gebruikelijk een beetje aan geknutseld om er een iets rijkere smaak aan te geven! Bovendien word het tijd dat je culinaire gezelschap bewust kennis gaat maken met de 5de smaak naast bitter zoet zuur en zout, Umami.  Japan heeft een rijke Umami cultuur! Talloze in Nederland dagelijks gebruikte producten zijn ook Umami! Proef maar een rijpe tomaat.  Aan je recept  zijn  door mij kwistig gezouten en bruin geroosterde pijnboompitjes toegevoegd en het sap van een limoen.  In plaats van gehakte ui zou ik fijn gesneden pijpuitjes doen en blaadjes Koriander en gembersiroop werkt goed !  ​

NB een Ramen van porcini bouillon met Umami producten die daarbij harmoniëren is een simpele methode om liefhebbers kennis te laten maken met de 5de smaak! Om  een extra dimensie aan het gerecht te geven: De combinatie van over goud/platina  gefilterde rijstwijn en enige lokale Geisha’s die zorgen dat de porseleinen kelkjes van de Kikkomannen gevuld blijven! De rijstwijn kan uit Hoorn komen en hoeft niet door een Umami hoogleraar te worden ingevlogen!

Tot zover onze vriend Sjoerd, die als het op bloemrijkheid van taal aankomt zich met menig dichter kan meten. 

Nog 2 tips:

1) Op de markt in Groningen staat een groenteman (als U van de Grote markt komt de eerste kraam die u tegenkomt), die overschotpartijen probeert te slijten. Als U enig verstand van kwaliteit heeft ziet u zo of het waardevol is of niet, maar soms kunt u daar enorm scoren voor weinig geld. Maar pas op, er ligt ook allerlei troep tussen.

2) Op zaterdag staat trouwens niet ver van deze weldoener der mensheid een man die 40 soorten gedroogde bonen etc. verkoopt. Hij geeft bovendien goede adviezen. Probeert U bij hem eens de Beluga-linzen, een kleine zwarte lins die er uitziet als kaviaar en zeer smaakvol is. 

Culinair

Culinair algemeen

Culinaire Blog


Actueel

Bekijk de actuele berichten

Agenda - Culinair

Nieuws - CulinairLet op, u bent niet ingelogd.
U ziet alleen de openbare pagina's.