Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


Schermafbeelding 2020-08-22 om 09.40.42

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

uurtje cultuurtje: Profetieën, orakels en Sibyllen. Henk Schoonhoven, classicus

21 November 2020 16:00

21 november  Profetieën, orakels en Sibyllen. Henk Schoonhoven, classicus

Waren de oude Grieken en Romeinen werkelijk zo rationeel als wij ons voorstellen wanneer we hun indrukwekkende culturen bewonderen? Het is een misverstand: in politieke, militaire en andere aangelegenheden lieten zij zich heel vaak leiden door voorspellingen, vogeltekens en ingewanden van offerdieren. En wie heeft niet gehoord van het orakel van Delphi? Maar er werd ook gegrossierd in orakels van ‘mediamieke’ figuren als de Sibyllen. Zelfs tot in de renaissance hadden de joods/christelijke sibyllijnse orakels groot gezag: denk aan de Sixtijnse kapel, maar ook aan de fresco’s in de St. Walburgiskerk in Zutphen! In deze lezing zullen we hierop nader ingaan en dit toelichten met Powerpoint. 

Henk Schoonhoven was tot zijn pensionering universitair docent bij de vakgroep Griekse en Latijnse Taal en Cultuur. Tot op heden geeft hij cursussen op zijn vakgebied bij de SeniorenAcademie/Hovo Noord-Nederland.

Bij elke lezing en activiteit is het -in verband met Corona-verplicht je aan te melden; dat kan via het linkje: lezing@societeitdeharmonie.nl

Rubriek: Algemeen, Lezingen & cursussen door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks