Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


Dc2237b5-d1e2-41db-8ef9-65dd6a29b6dc

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Leven op de waakvlam - de geheimen van winterslaap en hun toepassing door Prof. Rob Henning

25 March 2023 16:00

Winterslaap is een intrigerend fenomeen om energie te besparen dat door het gehele dierenrijk voorkomt - van gist tot aan primaten. Tijdens winterslaap vinden er grote aanpassingen plaats in essentiële lichaamsprocessen die het leven op de waakvlam mogelijk maken, maar ook om de eventuele schade daarvan tegen te gaan. Het toepassen van dergelijke mechanismen in de mens biedt vele mogelijkheden, variërend van de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer tot het mogelijk maken van een ruimtereis naar Mars. Rob Henning bespreekt het fenomeen winterslaap en geeft enkele voorbeelden van de toepassing van de verworven kennis.

Rob Henning is hoogleraar Farmacologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij studeerde geneeskunde in Groningen en specialiseerde zich tot anesthesioloog in Leiden. Daarna richtte hij zich op wetenschappelijk onderzoek en werd vervolgens farmacoloog.

Voor deze lezing graag aanmelden bij lezing@societeitdeharmonie.nl

Rubriek: Algemeen, uurtje cultuurtje door Ellen Brand

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks