Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


foto

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Joods vastgoed: ontvreemding en rechtsherstel in de gemeente Groningen

03 December 2022

Joods vastgoed: ontvreemding en rechtsherstel in de gemeente Groningen (1940-1955)
In veel gemeenten werd de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de door de bezetter gedwongen verkoop van onroerend goed van Joodse eigenaren. In Groningen leidde dit onder meer tot het rapport 'Lege Plekken'. Door maatregelen van de bezetter konden huizen, winkels, bedrijven en landerijen van Joodse eigenaren zonder hun instemming worden verkocht. Het onroerend goed was onder beheer gesteld en soms gevorderd. Deze lezing gaat over de eigenaren, de oorlogskopers en het proces van rechtsherstel. Ook de gemeentebesturen van het toenmalige Groningen en Haren kochten in deze jaren onroerend goed van Joodse eigenaren. Er wordt ingegaan op de achtergronden van deze transacties en hoe het proces van rechtsherstel na 1945 verliep. Hoe staat de gemeente Groningen tussen de andere gemeenten in Nederland? 

Over de spreker:
Maarten Duijvendak was hoogleraar economische, sociale en regionale geschiedenis aan de RuG. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over Noord-Nederland. Een van de recente projecten resulteerde in het onderzoeksrapport: Lege Plekken, Ontvreemding van Joods vastgoed en rechtsherstel in de gemeente Groningen (1940-1955).

U bent van harte welkom. Voor leden van de Harmonie zijn de lezingen gratis, niet leden betalen 5 euro per lezing.

Opgeven voor bijwonen van deze lezing svp via lezing@societeitdeharmonie.nl

Rubriek: Algemeen door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks