Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


Schermposter1-2

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Foto expositie Daquerre Groningen

5 april 2024

Amateur Fotografen Vereniging Daguerre is opgericht in 1891 te Groningen.
Het is de op een na oudste fotoclub van Nederland en werd genoemd naar een van de grondleggers van de fotografie, de Fransman Louis Daguerre.
Tijdens ons 125-jarig jubileum in 2016 heeft de Burgermeester van Groningen, Peter den Oudsten, namens Koning Willem Alexander ons onderscheiden met de Koninklijke Erepenning.

Binnen Daguerre bestaat geen duidelijke stroming van een bepaalde opvatting over fotografie, het accent ligt op de individualiteit van elk clublid. Door regelmatig elkaars fotowerk te beoordelen streven we naar goed fotowerk van elk clublid, op zulke wijze dat ook nieuwe leden zich bij Daguerre snel thuis zullen voelen. Regelmatig worden er clubtochten georganiseerd om gezamenlijk op pad te gaan naar interessante onderwerpen in steden. Bijvoorbeeld: Architectuur, Landschap en Straatfotografie.  

Gedurende het seizoen wordt eens in de veertien dagen op woensdag de clubavond gehouden in het Jannes van der Wal Denksportcentrum Oliemuldersweg 43 in Groningen. Ons digitaal clubblad Spotlight verschijnt elke veertien dagen. Ook worden er per seizoen twee/drie clubtochten georganiseerd. Daarnaast hebben we jaarlijks een thema waarbij alle leden uitgenodigd worden hun fotografische kunsten te laten zien. Voor het seizoen 2023-2024 was het thema: 
             "HANDEN”.
Enkele resultaten hiervan worden nu hier geëxposeerd.
Het seizoen duurt meestal negen maanden en beslaat de periode van begin september tot en met eind mei.
Het bestuur en medewerkers van de Harmonie stellen deze locatie belangeloos beschikbaar
voor onze expositie met de titel “HANDEN”.

Wij hopen dat de kijkers met deze expositie een inkijkje te geven in hoe een amateurfotograaf het thema in beeld probeert te brengen.
Mocht uw interesse voor onze fotoclub gewekt zijn, dan bent u van harte welkom op een clubavond.

Voor inlichtingen kunt u kijken op onze website  www.afvdaguerre.nl

Enkele makers van de foto's bieden hun werk te koop aan.
De prijs van hun werk staat vermeld aan de rechterzijde van de lijst.
De prijs is zoals geëxposeerd of inclusief passe-partout maar zonder lijst.
Indien u interesse heeft, kunt u dit melden bij onze voorzitter Rob Pronk via zijn 

     e-mail: ubbo@home.nl.                         

Waarom de naam Daguerre?
Daguerre was een van de uitvinders van de fotografie.                  

Hoewel de oudst bekende foto dateert uit 1826 en is gemaakt door de Franse uitvinder Joseph Nicéphore Niépce (hiervoor was een belichtingstijd nodig van 8 uur) is de fotografie feitelijk begonnen in 1839. De compagnon van Niépce, Louis-Jacques Mandé Daguerre, breidde de techniek verder uit door een metalen plaat (van koper of zilver) met een jodiumlamp lichtgevoelig te maken. Na belichting werden de platen met het gevaarlijke (giftige) kwikzilver ontwikkeld. 

Tegenwoordig is het maken van een foto veel eenvoudiger, hoewel er in de loop der tijden ook veel technieken en mislukkingen zijn geweest om het ons nu praktisch mogelijk te maken. Belichtingstijden van één 100e seconde zijn nu heel normaal. Ook het afdrukken is tegenwoordig (bijna) probleemloos te doen via de pc of digitale verzending naar een centrale, een warenhuis of een grote drogisterijketen. 

Zoals hierboven vermeld, is AFV Daguerre bij de viering van haar 125-jarig bestaan in mei 2016 onderscheiden. Tijdens de jubileumviering in het Groninger Museum werd de Koninklijke Erepenning door de Burgermeester van Groningen, de heer Peter den Oudsten, uitgereikt aan het bestuur van Daguerre. 

Aansluitend werd de openlucht-expositie “Stad in Beweging” op de gazonstrook langs de gehele Ubbo Emmiussingel geopend. Alle leden stellen hun werk ten toon op grote kunststof waterbestendige doeken van 150 x 300 cm gedurende de maand mei. 

Maart 2024. Inmiddels zijn we 133 jaar lekker bezig met onze hobby.

Bron vermelding: 

Boek Over kiekjes en kijken Uitgeverij Passage Groningen ISBN 97890 5452 2324

Boek 11 jaar Fotoclub Daguerre (1891 -2002) Druk: Koninklijke Van Gorcum BV Assen

Boek Photographieën & Dynastieën Beroepsfotografie in Groningen 1842 -1940. ISBN-90 7678 1028

Archief: RHC Groninger Archieven, Archief AFV Daguerre, toegangsnummer 1515 ([url=http://www.groningerarchiven.nl]http://www.groningerarchiven.nl[/url])

Rubriek: Algemeen door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks