Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


De landschapstafel:excursie Stenen in het Wild, door Bert Boekschoten

06 August 2020 14:00

Borger, Hunebedden museum, Stenentuin (gratis toegankelijk).

Bert stelt voor op donderdag 6 augustus de ruime collectie veldkeien en zwerfstenen bij het Hunebedmuseum te bespreken voor een groep van max 20 Harmonieleden en aanhang. Die komen op eigen gelegenheid. Aanvang 14.00 uur. Na afloop, of vooraf, kan men eten & drinken in het café bij het museum, dat ook vrij toegankelijk is. Wil men nog het museum bezoeken, dan moet men online reserveren en een kaartje kopen. Bij regen parapluies mee, de stenentuin is in de open lucht!

Opgave deelname: landschapstafel@societeitdeharmonie.nl

Korte toelichting:

Tussen Kerst en Oud&Nieuw wandelden we, in 2018, langs de “tamme” stenen in Groninger gebouwen. Nu kijken we naar de onbehouwen keien waarmee oudtijds de straten geplaveid werden, waarvan hunebedden werden opgestapeld en waaruit nu voortuinen worden opgesierd. In 1773 werd aangetoond dat die keien ooit in Scandinavië thuishoorden, in 1875 werd aangetoond dat ze met gletsjers in de IJstijd meekwamen. Tijdens onze excursie te Borger bespreken we die zwervers nader. Hun vorm vertelt van alles over het transport naar Drenthe. Hun samenstelling verraadt hun geschiedenis, die minimaal een half en maximaal twee miljard jaar terruggaat. We zullen zien dat enkele aan de onderkant van de aardkorst ontstonden, vele in de aardkorst zelf en sommige als versteende afzetting aan het aardoppervlak. 

Rubriek: Algemeen door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks