Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


Schermafbeelding 2020-10-08 om 14.43.15

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

BOEKPRESENTATIE GROETEN UIT GRONINGEN

22 October 2020 20:00 26 October 2020

BOEKPRESENTATIE GROETEN UIT GRONINGEN: 100 jaar veranderingen in de stad door Robert Mulder

Op 22 oktober om 20.00 uur presenteert fotograaf Robert Mulder in sociëteit de Harmonie zijn nieuwste fotoboek over de stad Groningen.  Enkele jaren geleden presenteerde Robert ook een fotoboek over Groningen.  Dit is een nieuwe versie omdat -zoals hij zelf zegt-  sinds die tijd al weer veel is veranderd. Hieronder verwoordt Robert zelf waarom hij dit fotoboek heeft gemaakt. Deze presentatie organiseert De Harmonie samen boekhandel Godert Walter die ook deze avond aanwezig  is en waar u dit boek kunt kopen.

Aanmelden voor deze boekpresentatie kan via de link 
boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl

'Vroeger was alles mooier' hoor je vaak zeggen als mensen naar oude foto’s kijken en ze vergelijken met foto’s van honderd jaar geleden, zoals in mijn boek. Ze keren zich af van het moderne leven en verlangen nostalgisch naar de intimiteit van het verleden. Het liefst zouden ze de klok terugzetten, maar op de foto’s kun je niet zien en ruiken dat onze voorouders werden geteisterd door luizen en parasieten en moesten leven in bedompte ruimten waar de lucht van uitwerpselen voortdurend aanwezig was en hoge kindersterfte heerste. 
De vooruitgang gaat dus af en toe gepaard met een flinke dosis weemoed, mede dankzij de aanwezigheid van onze door het beeld schrijdende voorouders met hun gedateerde kleding en vervoersmiddelen. Maar is die weemoed terecht? Is er daadwerkelijk zo veel verloren gegaan? Is de stad alleen maar in haar nadeel veranderd? Of is de stad er misschien mooier op geworden?
                                                              
Ik ben op zoek gegaan naar wat is verdwenen en gebleven tussen ongeveer honderd jaar geleden en vandaag. Op basis van een plattegrond van 1919 en foto’s en prenten uit de Groninger archieven heb ik de stad opnieuw gefotografeerd. Bij de selectie uit archiefbeelden is gelet op straatbeelden, markante gebouwen en de eigenheid van de stad. Je ervaart de vervreemdende sensatie van het kijken naar oude foto’s van bekende plekken, maar in een andere tijd. Het verleden is verdwenen, maar nog merkbaar in de details. Een historische gevel, de kerk op de achtergrond, de kromming van een gracht. Waar honderd jaar geleden op de foto een tram stond, staat nu een bus. Op drukke kruispunten waren de fietsen honderd jaar geleden net zo aanwezig als nu. 
Op donderdag 22 oktober vanaf 20.00 vertoon ik na een korte inleiding foto's uit het boek 'Groeten uit Groningen' met steeds naast elkaar een foto van honderd jaar geleden en een door mij in 2020 gemaakte foto.

Rubriek: Algemeen door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks