Filosofentafel1
Filosofentafel2 Filosofentafel4 Denkers filosofietafel

Filosofie

De dichter Cees Buddingh heeft ooit gezegd: “Een debat is veelal een verhit gesprek waarbij twee mensen tegen elkaar praten en alleen naar zichzelf luisteren.” En dat is nu precies wat we in het filosofisch gesprek aan de filosofentafel willen vermijden: het gaat daar primair om het goed luisteren, proberen te doorgronden wat de ander zegt en door vragen te stellen steeds beter begrijpen wat de ander bedoelt. Maar al te vaak hebben we al een mening, en die willen we overbrengen. Dan vergeten we goed te luisteren, wat is de achtergrond van de opvatting van de ander, wat is de bron van hun overtuiging?

Vanuit diezelfde gedachte heeft De Harmonie een “filosofentafel”: een plek om met elkaar na te gaan waarop onze meningen gestoeld zijn. Niet om elkaar te overtuigen, maar om onszelf en elkaar te bevragen, gedachten naast elkaar te leggen. Al te vaak hebben mensen direct een mening paraat. Dan is het goed om rustig na te denken en je af te vragen: waarop berust die mening eigenlijk, kun je er ook anders tegenaan kijken?  Dat is wat we in onze bijeenkomsten doen, het nastreven van wijsheid. La Rochefoucault zei eens: 'Wijsheid is voor de ziel, wat gezondheid is voor het lichaam" eigenlijk zijn we dus een soort sportschool van de ziel.

In het seizoen 2022-2023 zijn er 5 groepen, elk met ca 10 leden en een meefilsoferend coordinator. Dat zijn:

groep 1       Dinsdag 15:00           Cees Bolle

groep 2       Woensdag 15:00       Jan Drenth

groep 3       Woensdag 20:00        Henk Vegter

groep 4        Donderdag 15:00       Cees Bolle

groep 5        Vrijdag 13:00             Hans vd Sande

De meeste bijeenkomsten vinden plaats in de tweede volle week van een maand, behalve in juli en augustus. Die week wordt dus schertsend de 'week van de wijsheid' genoemd.

COLLEGES

Naast de gespreksgroepen worden ook colleges georganiseerd. Tot eind december 2022 loopt de cursus Filosofie van de Oudheid: De Grieken. Docent is Frits Meijerink, er zijn 16 deelnemers. In de toekomst zullen andere onderwerpen aan de orde komen.

AANMELDING

Aanmelding voor deelname aan de groepen hebben we het liefst voor 10 september van het jaar. Omdat het prettig is als de leden van een groep een zekere continuiteit ervaren, zijn we terughoudend met het tussentijds introduceren van nieuwe leden. Laat u echter daar niet door intimideren, er is een wachtlijst en in sommige groepen kan er bij uitval in een groepje best nog wel eentje bij.

U kunt u opgeven op  filosofentafel@societeitdeharmonie.nl, of bij de algemeen coordinator Hans van de Sande

Filosofie

Filosofie algemeen

Bekijk de actuele berichten

Agenda - Filosofie

Nieuws - Filosofie

Let op, u bent niet ingelogd.
U ziet alleen de openbare pagina's.