Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Filosofentafel1
Filosofentafel2 Filosofentafel4 Denkers filosofietafel

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Filosofie

De dichter Cees Buddingh heeft ooit gezegd: “Een debat is veelal een verhit gesprek waarbij twee mensen tegen elkaar praten en alleen naar zichzelf luisteren.” En dat is nu precies wat we in het filosofisch gesprek aan de filosofentafel willen vermijden: het gaat daar primair om het goed luisteren, proberen te doorgronden wat de ander zegt en door vragen te stellen steeds beter begrijpen wat de ander bedoelt. Maar al te vaak hebben we al een mening, en die willen we overbrengen. Dan vergeten we goed te luisteren, wat is de achtergrond van de opvatting van de ander, wat is de bron van hun overtuiging?

Vanuit diezelfde gedachte heeft De Harmonie een “filosofentafel”: een plek om met elkaar na te gaan waarop onze meningen gestoeld zijn. Niet om elkaar te overtuigen, maar om onszelf en elkaar te bevragen, gedachten naast elkaar te leggen. Al te vaak hebben mensen direct een mening paraat. Dan is het goed om rustig na te denken en je af te vragen: waarop berust die mening eigenlijk, kun je er ook anders tegenaan kijken?

Nieuwe reeks filosofentafels seizoen 2020-2021

In het seizoen 2020-2021 gaat een nieuwe reeks filosofentafels van start. Het verloop zal, in verband met de corona, wat anders zijn dan gebruikelijk, maar we zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. We zullen voorlopig bijeenkomen in de nieuwe vergaderruimte in de kelder en het zal nodig zijn de coronaregels in acht te nemen, inclusief aanmelding voor elke zitting bij cmbolle@me.com. 

De start is een gezamenlijke bijeenkomst op woensdagmiddag 16 september om 4 uur. Daar worden aanpassingen gedaan in de samenstelling van de groepen. Een groep heeft maximaal 12 leden en een meefilosoferend coordinator. We hebben op dit moment zes groepen, vijf middaggroepen en een avondgroep. Over organisatorische zaken zullen op de startbijeenkomst mededelingen gedaan worden.

Filosofie

Filosofie algemeen


Actueel

Bekijk de actuele berichten

Agenda - Filosofie

Nieuws - FilosofieLet op, u bent niet ingelogd.
U ziet alleen de openbare pagina's.