Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


5cc8e328-4779-4759-9c71-0fc18ca5dd24

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Nu te zien! Marianne von Werefkin (1860-1938): Pionier van het Expressionisme

18 november 2024 11:00 12:00

Ich schaffe mir ganz bewußt Illusionen und Träume.

Ich bin nicht Mann, ich bin nicht Frau, ich bin Ich.

Tot en met 16 maart 2025 is in Museum de Fundatie in Zwolle de tentoonstelling Marianne von Werefkin: Pionier van het Expressionisme te zien. Hoor in onze korte serie ‘Nu te Zien!’ meer over haar bijzondere leven en haar kleurrijke werk. De serie wordt gepresenteerd door kunsthistorica Ellen van der Vecht. 

In de vroege 20e eeuw speelde een aantal Duitse kunstenaressen zoals Käthe Kollwitz, Paula Modersohn-Becker en Gabriële Münter een actieve rol in de ontwikkeling van de avantgardekunst. Ook de van oorsprong Russische Marianne von Werefkin was één van hen, Ze was van adellijke afkomst, een leerlinge van Ilya Repin en werd op haar 20e al de Russische Rembrandt genoemd. Ze trok in de jaren 1890 met Alexij von Jawlensky naar Europa en vestigde zich in München. Daar speelde ze een cruciale rol in de ontwikkeling van het expressionisme in Duitsland en maakte met Vasiily Kandinsky, Gabriële Münter, Franz en Maria Marc deel uit van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. 

Hoewel de Eerste Wereldoorlog een einde maakte aan veel van haar samenwerkingen, bleef Werefkin ook daarna vastberaden schilderen. Na haar gedwongen verhuizing naar Zwitserland richtte ze in haar woonplaats Ascona de kunstenaarsgroep Der Große Bär op. 

De jaren na de oorlog waren moeilijk voor Werefkin door financiële problemen en een scheiding van Von Jawlensky, maar de Zwitserse bergen en hun bewoners inspireerde haar enorm in haar latere werken.. 

Opgeven voor deze lezing via lezing@societeitdeharmonie.nl

Niet-leden betalen € 5 entree, voor leden is deze lezing gratis.

Rubriek: Algemeen, Lezingen & cursussen door Ellen Brand

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks