Schermafbeelding 2019-10-18 om 10.29.58

17 november 2019 om 15:30

Zondagmiddagconcert: Zigeunerorkest Cserebogar

Groninger zigeunerkapel Cserebogár
Sinds 1974 is in Groningen het zigeunerorkest Cserebogár actief. Een voor Nederlanders lastig uit te spreken naam, maar voor Hongaren een begrip: ‘Cserebogár’ is het Hongaarse woord voor ‘meikever’ en de titel van een heel bekende en fraaie ballade over liefde, verlangen en smart. Kijk en luister!
Het Groninger zigeunerorkest heeft voor deze naam ook gekozen omdat het orkest werd opgericht in de meimaand van 1974. De eerste bezetting van de kapel bestond uit studenten van de Rijks Universiteit Groningen. Toen deze eerste lichting in het begin van de jaren tachtig zo ongeveer uitgestudeerd was en Groningen verliet, kwam een nieuwe bezetting bijeen met muzikanten die tot op heden nog steeds in de regio wonen en/of werken. Sinds 1982 is deze bezetting grotendeels gelijk gebleven: de primas (1ste violist), de klarinettist en de pianist zijn al die jaren blijven spelen en optreden. De 2de violist en de bassist zijn later aangetreden, maar beiden ook al vele jaren actief.
De namen en instrumenten van de orkestleden zijn:

Seerp Leistra                       primas (1ste viool)

Hans Buitenhuis                  secundas (2de viool)

Hugo Huisman                     piano

Ted Jordens                         contrabas

Cees de Ranitz                    klarinet, tárogató, fluiten

De muziek die Cserebogár ten gehore brengt wordt gemakshalve als zigeunermuziek aangeduid. Eigenlijk gaat het daarbij vooral om volksmuziek uit Midden- en Oost Europa en dan met name uit Hongarije, Roemenië en Rusland. Rondtrekkende zigeuners namen in die landen de volksmuziek over en voegden daar hun eigen ingrediënten aan toe: veel versiering en improvisatie, snelle tempowisselingen, veel pathos en ook regelmatig een beetje theater en de nodige showelementen.

De Groninger zigeuners reisden in de afgelopen decennia diverse keren naar Hongarije om daar de muziek te bestuderen en les te nemen van gerenommeerde artiesten in dit genre. Veel van het huidige repertoire van Cserebogár werd in die periode opgebouwd. Daarnaast heeft Cserebogár – net als de zigeuners dat op andere plaatsen ook deden – het eigen repertoire aangevuld met andere populaire muziek, zoals tango’s, ballads en gipsy swing. Het orkest probeert altijd in te spelen op de stemming van het publiek.

Normaal gesproken spelen zigeunerorkesten vooral bij diners, in de hoek van een restaurant. De primas, vaak gevolgd door één of meer andere orkestleden, loopt al spelend de tafeltjes langs en legt contact met het publiek. Er worden verzoeknummers ingediend en ten gehore gebracht. En de luisteraars krijgen precies datgene voorgeschoteld wat past bij hun stemming en bij het moment van de dag. Maar Cserebogár speelt niet alleen bij diners. Er wordt ook regelmatig een koffieconcert gegeven in één van de fraaie Groninger kerkjes of achtergrondmuziek verzorgd bij recepties. Menig huwelijk in het Noorden is gevierd met Cserebogár als feestband en menig promotie is door het orkest opgeluisterd.

In 1987 bracht Cserebogár voor het eerst een LP uit. In 1991 kwam die LP als CD op de markt. Tegenwoordig is de muziek van het orkest regelmatig ook via Facebook en Youtube te beluisteren. Maar de beste indruk van het orkest krijgt men door een live optreden. En dat gebeurt al vele jaren nog steeds elk jaar weer met grote regelmaat. Diverse keren waren leden van het Koninklijk Huis onder het gehoor van het orkest. Hoogtepunt wat dat betreft was het optreden van Cserebogár tijdens het bezoek van Hare Majesteit Koningin Beatrix aan Groningen in 2004.

Onlangs heeft Cserebogár, op 15 maart 2014, de nationale feestdag van Hongarije, van de minister van Cultuur van Hongarije een speciale oorkonde ontvangen als verdienste voor het 40 jaar vertolken van de Hongaarse volks- en zigeuner muziek in Nederland.

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Concert door w.hooijer@home.nl