Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

posters

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

uurtje cultuurtje:Italiaanse literatuur

05 oktober 2019 om 16:00

Italiaanse literatuur en de tentoonstelling  Sprezzatura: De verloofden

De tentoonstelling Sprezzatura in het Drents Museum, gewijd aan de Italiaanse schilderkunst in de periode 1860-1910, loopt nog tot en met zondag 3 november. Al wandelend langs de bijna zeventig spectaculair mooie schilderijen kunt u luisteren naar een paar literaire fragmenten uit werken van de 19de-eeuwse schrijvers Gabriele D’Annunzio, Giovanni Verga en Alessandro Manzoni.

In deze lezing wordt uitgelegd wat het verband is tussen deze fragmenten en de tentoongestelde schilderijen. De schilders uiten hun emoties in uitbundig verlichte of juist donkere en deprimerende landschappen, de schrijvers weerspiegelen de emoties van hun personages in diep doorleefde natuurbeschrijvingen. Dolende zielen, stil verdriet, onrecht, uitzichtloze armoede, dood en verderf … al deze thema’s worden ambachtelijk en gedetailleerd vastgelegd zowel op de doeken als in de boeken.

Extra aandacht zal besteed worden aan de eerste roman die in het 'standaard-Italiaans' werd geschreven, namelijk I promessi sposi van Alessandro Manzoni (De Verloofden). De laatste versie van deze prachtige roman werd voltooid tussen 1840 en 1842, ten tijde van het Risorgimento, zoals de periode voorafgaande aan de eenwording van Italië in 1861 wordt genoemd. Wat maakt I promessi sposi zo belangrijk voor de cultuurgeschiedenis van Italië, waarom is het verplichte kost voor alle Italiaanse scholieren en hoe past het in de context van de tentoonstelling Sprezzatura?

Maaike Dicke (Dordrecht, 1961) is docente Italiaanse taal en cultuur aan de RUG, geeft cursussen bij het Forum en de HOVO, is freelance vertaalster en geeft in haar woonplaats Winsum privécursussen ‘Italiaans op maat’.

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Lezingen & cursussen door w.hooijer@home.nl

  • Hyves
  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks