poster

Uurtje Cultuurtje:

07 december 2019 om 16:00

Annemie de Gendt mediaeviste RUG

Een fascinerend fabeldier: de eenhoorn in de Middeleeuwen

Op dit moment is de eenhoorn razend populair: puzzels, kinderkleding, knuffels, boeken, overal kom je dit raadselachtige dier tegen. Maar wat is de ontstaansgeschiedenis van de eenhoorn? Waar heeft hij zijn populariteit aan te danken? Want in de Middeleeuwen geloofde men in zijn bestaan en voorstellingen van het witte fabeldier vind je ruimschoots in de kunst en literatuur. In deze lezing wordt ingegaan op de legende van de eenhoorn en de populariteit van dit motief in wandkledenseries en de miniatuur- en schilderkunst van de genoemde periode, met ook aandacht voor de hernieuwde belangstelling in de schilderkunst van de 19de eeuw.

De eenhoorn duikt op in geschriften uit de Oudheid maar zijn legende vormt zich met name in de middeleeuwse beestenboeken. Eerst in een religieuze context, daarna in een wereldlijke. Van Christussymbool ontwikkelt de eenhoorn zich al heel snel tot symbool van de minnaar. Wij vinden hem in schitterende afbeeldingen van de Annunciatie, maar ook en vooral in wandtapijten met liefdesscenes zoals de wereldberoemde serie van de Dame met de eenhoorn (Museum voor Middeleeuwse kunst in Parijs). Verder is er de beroemde wandkledenserie van de Jacht op de eenhoorn waar de legende wordt afgebeeld in taferelen vol met bloemen en dierensymboliek (Metropolitan Museum of Art in New-York). Na een paar eeuwen duikt het witte fabeldier weer op in de prachtige schilderijen van de 19e eeuwse Gustave Moreau.

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Lezingen & cursussen door w.hooijer@home.nl