poster

Film in de Harmonie: architectuur

19 november 2019 om 20:00

Op 15 oktober en 19 november zal in twee delen het documentaire vierluik van de Stichting Beeldlijn over Noordelijke Architectuur worden vertoond.Twee jaar geleden werd dit vierluik geproduceerd, telkens met een huidige noordelijke architect in beeld, tezamen met een architect uit de vorige eeuw die de bebouwing in Groningen (Stad en Ommeland) hebben vormgegeven.

Het derde deel van het documentaire vierluik Noordelijke Architecten van Beeldlijn over Noordelijke Architectuur brengt ons met Rob Hendriks van DAAD Architecten naar de oude Groninger boerderijen. De docu is getiteld Oude erven, nieuwe schuren. Ze brengt ons onder andere naar een karakteristieke Groninger boerderij van architect Oeds de Leeuw Wieland, mét veel aardbevingsschade! Hoe bouwen we goede nieuwe boerderijen den schuren die passen in het landschap? Hoe gaan we om met aardbevingsschade? We zien catalogusschuren maar ook een mooi nieuwe boerenerf in Eenrum.
Sleutelen aan een draaiende motor
De na-oorlogse uitbreidingswijken in Groningen zijn zeer verschillend. Voormalig stadsbouwmeester Maarten Schmitt gaat in vogelvlucht langs de stempelwijken, de rationele sixties, de woonerven in Lewenborg van architect Jan Sterenberg, de waanzin van de bloemkoolwijk en het antwoord daarop: de door Schmitt ontworpen wijk Hoornsemeer. Schmitt kijkt terug op zijn stadsbouwmeesterschap van 1974 tot 1998. Hoe zag hij destijds het  ideale ontwerp voor de stadsuitbreiding van Groningen en wat is daar uiteindelijk van terecht gekomen?
Regie: Jasper Huizinga & Lotte Veltman / 2017 / 27 minuten / Producent: Stichting Beeldlijn

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Film door w.hooijer@home.nl