Gezelligheid, deel 1

Beste mensen, lieve leden,

Terwijl ik dit zit te bedenken en te schrijven, genietend in de heerlijke ochtend zon van een kopje koffie (met bijbehorend sigaretje) op het terras bij mijn appartement, landt er met vrolijk gefluit een Roodborstje op mijn tafel. Ik kijk op, en zonder nadenken zeg ik: ‘’Goedemorgen, dit is geen anderhalve meter hè vrolijke vriend..!’’ Toch blijft het beestje nog een vijftal seconden zitten, mij aankijkende, zo van: ‘’Wát, vriend..?’’ En vliegt weer een heg in.Het is een gekke tijd. Ook zónder dat ik tegen vogels ga praten. Ik heb mezelf ook al een paar keer betrapt op eenzijdige ‘gesprekken’ met de vele konijntjes alhier, dus ja.. ach, ik ken mezelf.

Het is nu net één maand geleden dat we de sociëteit gesloten hebben, vanwege het Duivelse virus genaamd ‘’Corona’’. Het lijkt veel langer, kan ik u zeggen! Het maakt mij, als echte Horeca man en gastheer, verdrietig. Ik ben vast niet de enige. U, als lid van de Sociëteit, die zijn/haar dagelijkse ‘gezelligheids’-loopje naar de Harmonie moet missen, bridgers, biljarters, Mahjong spelers, cultuur- en koorleden, het horeca personeel, iedereen. Ik mis jullie, en we missen elkaar. De Harmonie Cup loopt uit, de Bridge Paas Drive zijn we misgelopen, een Vrijwilligers borrel, Uurtjes Cultuurtje, het ‘Paas-ei-eten-en-gooien avondje’ van de B.C.C., de première van Rieks met ‘’Hotel Struvé’’..(!)

Veel gezelligheid, én waar het in het in de Harmonie om gaat; De plek waar je elkaar ontmoet in hartje Stad. Men zegt vaak: ‘’Wat in het vat zit, verzuurt niet’’. Maar ja, het tijdsbestek voor bepaalde activiteiten en evenementen, welke de revue zouden passeren vóór de zomersluiting, is ook nog maar kort dag. En mogen/kunnen wij überhaupt binnenkort wel open, als gezelligheidsvereniging én horeca? Welke maatregelen moeten er bij ons genomen worden, om een ‘anderhalve meter Economie’ te kunnen bewerkstelligen? Of, in andere woorden, ‘het Nieuwe Normaal’? Ze heeft ons, en de hele wereld, in haar macht. We gaan hier nog jaren last van houden ben ik bang. Het ‘Oude Normaal’ is niet meer, stapje voor stapje vooruit, elkaar helpen op wat voor manier dan ook, en hopen op de terugkerende gezelligheid. We moeten veranderen, en het zal goed komen!

Ondertussen zit het Roodborstje weer op tafel, na steeds niet ver weg geweest te zijn en herhaaldelijk vrolijk zijn riedeltje fluitend in de omliggende heggen, en pikt wat van de granola die ik op een schaaltje heb gelegd. Schijnt dat ze dat lekker vinden, zei Wikipedia. En ik hoor mezelf zeggen: ‘’Lekker hè vriend..?’’ Voor nu; blijf gezond, en pas een beetje op elkaar!

Rubriek: Algemeen door René Bouma