Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Schermafbeelding 2018-01-11 om 12.23.09

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Districtsfinale gemengd Kader

03 februari 2018 om 11:00

Biljartwedstrijd op hoog niveau in Sociëteit De Harmonie

Op zaterdag 3 en zondag 4 februari strijden 12 topbiljarters uit Groningen en Drenthe in Sociëteit De Harmonie om de hoogste plaatsen in de District Finale voor Kader Gemengd biljart: 38/2 en 57/2. Ze spelen tegen elkaar in 2 poules. De winnaar van elke poule gaat door naar de gewestelijke finale. Deze biljarters zijn gespecialiseerd in het bij elkaar houden van de ballen in vakken die op het biljartlaken zijn getekend. Kijken naar deze spelvorm is boeiend en leerzaam voor iedere biljarter. Toegang is gratis. De wedstrijden beginnen om 11 uur en duren tot ongeveer 17.00 uur. Op zondag is er vooraf een korte introductie van de spelers. Adres: Kreupelstraat 10, tegenover de Martinitoren. De wedstrijd wordt georganiseerd door biljartclub De Harmonie, een van de vier biljartclubs die deel uitmaken van de sociëteit.

Kaderbiljart: een subtiel biljartspel voor vergevorderde biljarters

Dit biljartspel wordt gespeeld met 2 witte ballen en een rode bal. De speelballen zijn wit en elke speler heeft zijn eigen bal: de een met stip, de ander zonder stip. Met de speelbal moet je de andere 2 ballen raken; zo maak je een carambole. Wat betekenen de cijfers? Het eerste cijfer geeft de maat van de vakken aan. Bij 38/2, staat 38 voor het aantal centimeters van de vakken. Bij deze spelsoort is het biljart met witte potloodlijnen verdeeld in 9 vakken: 6 gelijke en 3 grotere. In elk vak mag de speler 2 caramboles maken, daarna moet 1 van de twee andere ballen (dus niet de speelbal) uit een van de vakken gespeeld worden. De kunst is dan ook om de rode bal en de andere witte op de lijn te plaatsen en zo punten te scoren. Bij 57/2 gaat het net zo. Alleen zijn de vakken groter, met als resultaat 6 vakken waarvan er 4 gelijk zijn en 2 groter.

Iedere biljarter kan leren van de manier waarop de spelers de ballen plaatsen waar zij ze willen hebben. Om dit te kunnen is veel training nodig. Voor meer informatie zie https://biljartsporten.nl/kader.html

Rubriek: Algemeen door Renze de Vries

  • Hyves
  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks