Pasfoto tuuk 2015

1e Lezing Uurtje Cultuurtje: Democratie in een nieuwe jas

20 januari 2018 om 15:30 tot 20 januari 2018 tot 17:30

Democratie in een nieuwe jas: een herbezinning op het referendum. Door drs. Edward van der Tuuk (filosoof)

We kunnen constateren dat er veel onvrede bestaat over de huidige staat van de democratie. Niet zozeer over het systeem zelf, wel over de manier waarop politici en politieke partijen politiek bedrijven, over de rol van de (sociale) media, etc. Misschien moeten we constateren dat de representatieve (parlementaire) democratie functioneerde in een verzuilde samenleving, waarin het volk laaggeschoold en partijtrouw was, en de politieke elite als 'zaakwaarnemer' optrad. De 21e-eeuwse burger is echter beter geïnformeerd, mondiger en assertiever. Politici proberen daardoor de potentiële kiezer steeds meer naar de mond te praten, en zijn voortdurend op campagne om zich te profileren via zoveel mogelijk media-kanalen. Dit heeft echter een averechts effect. Misschien is de democratie toe aan een make-over, waarbij meer directe vormen van democratie het representatieve stelsel aanvullen.

Edward van der Tuuk

Edward van der Tuuk studeerde sociale filosofie, wetenschap & samenleving, en ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn voorstel voor een coöperatieve wijkraad op basis van loting wordt momenteel in praktijk gebracht in de Groningse Oosterparkwijk.

Aanmelden

via lezing@societeitdeharmonie.nl. Gratis voor leden, gasten betalen €5,- (bij aankomst)

Volgende lezing

27 januari drs. Michiel Hagdorn (literatuur- en muziekwetenschapper), “Ein freiester Held” Richard Wagners ideeën over ‘Der Ring des Nibelungen’