Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


afbeelding
Schermafbeelding 2021-11-24 om 15.56.33

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

uurtje cultuurtje:Peter Barthel De Ster van Bethlehem

18 December 2021 16:00

De Ster van Bethlehem - verzinsel, feiten, of beiden?
Door prof.dr. Peter Barthel (Sterrenkundig Instituut Kapteyn)

De wereld is al tweeduizend jaar gefascineerd door de Ster van Bethlehem en de Wijzen uit het Oosten. In 2014 organiseerde Peter Barthel (hoogleraar Sterrenkunde aan de RUG) samen met Geurt Henk van Kooten (hoogleraar Godgeleerdheid) het eerste internationale, multidisciplinaire wetenschappelijke congres over het verhaal van de Ster en de Wijzen bij de evangelist Mattheus. Vanmiddag zal hij de belangrijkste resultaten daarvan op een voor geïnteresseerden toegankelijke wijze samenvatten.

Peter Barthel was tot zijn emeritaat eind 2018 hoogleraar sterrenkunde aan de Groningse Rijksuniversiteit. Hij bestudeerde actieve sterrenstelsels in het nabije en het verre heelal, met de grootste telescopen op aarde en in de ruimte. 
Vanaf de oprichting in 2005 tot 2018 was hij rector van de Scholierenacademie van de RUG. Dat feit onderstreept zijn grote belangstelling voor educatie aan scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs, en aan het grote publiek. Mede dankzij zijn inzet werd in 2012 elementaire sterrenkunde onderdeel van het havo- en vwo-curriculum. 
Barthel schreef een spraakmakend boekje over het bestaan van God en kwam ook in het nieuws door zijn onderzoek naar de maan op sinterklaaspapier.

Aanmelding is noodzakelijk, via lezing@societeitdeharmonie.nl en bij de ingang van de zaal wordt om een QR-code of vaccinatie-/herstelbewijs gevraagd. 

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Lezingen & cursussen, uurtje cultuurtje door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks