Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie


Italiaanse films

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Uurtje cultuurtje:Maaike Dicke lezing “Waarom iedereen van Italiaans houdt”.

23 October 2021 16:00

Waarom iedereen van Italiaans houdt
Over de mooiste Italiaanse woorden die iedere Nederlander moet kennen of al kent,
over kruisbestuivingen met het Nederlands en valse vrienden

Deze lezing is speciaal bedoeld voor iedereen die geen Italiaans spreekt of geen Italiaans dénkt te kunnen spreken maar wel af en toe naar Italië afreist of simpelweg in deze taal is geïnteresseerd. Het Nederlands is al eeuwen doorspekt met Italiaanse woorden. We vinden ze in de muziek (allegro ma non troppo), in het bankwezen (giro), in de sport (libero), maar ook andersom heeft er een kruisbestuiving plaatsgevonden, bescheiden maar tóch: stoccafisso, statolder boscimani, boeri … Vaak vinden Nederlanders het grappig om het Italiaans te imiteren zonder echt iets te zeggen. Om woorden zoals amore, cappuccino en dolce vita te begrijpen hoef je geen cursus Italiaans gevolgd te hebben, maar soms kunnen we ons toch lelijk vergissen. Zo is bijvoorbeeld picobello, gelanceerd door Barend Servet in de jaren 70, een onzinwoord dat in het Italiaans niet voorkomt en heeft prima (eerste) niet de betekenis van ons woord ‘prima’.  Voorbeelden van valse vrienden genoeg: firma betekent ‘handtekening’ en alimentazione is voeding, geen alimentatie. 

Aan de hand van wat voorbeelden wil ik de luisteraar behoeden voor rare uitglijders maar ook wat handreikingen geven om indruk te maken op de Italianen of op wie dan ook. Verder besteed ik aandacht aan de kracht van de eindklinker waarin zo veel betekenis schuilt en die dus niet verwaarloosd mag worden. Want wat maakt het Italiaans zo Italiaans, waar komt die vanzelfsprekende muziek toch vandaan? Ik toon een paar filmfragmenten zonder ondertiteling waarvan u waarschijnlijk meer zult begrijpen dan u op voorhand zou denken. 

Drs Maaike Dicke (Dordrecht, 1961) is docente Italiaanse taal en cultuur aan de RUG, geeft cursussen bij de Volksuniversiteit en de HOVO, is freelance vertaalster en geeft in haar woonplaats Winsum privécursussen ‘Italiaans op maat’.  

Aanmelding is noodzakelijk,  bij de ingang van de zaal wordt om een QR-code of vaccinatie-/herstelbewijs gevraagd. 

 lezing@societeitdeharmonie.nl

Rubriek: Algemeen door w.hooijer@home.nl

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks