poster

Culinaire tafel organiseert: Portugese Proeverij

Waarde levensgenieter,

Over 30 dagen, op donderdag 18 april om 20:00, is het weer zover. We zetten onze verkenning van de wijnbouwende streken voort en ditmaal met het sympathieke land PORTUGAL. Zoals U hierboven ziet lijkt het wapen van Portugal omringd te zijn door wijnranken en we hopen u te laten proeven dat dit niet voor niets is.
Portugal levert ons de beroemde portwijn, waarvan de betere soorten een enorm prestige hebben, maar Portugal biedt ons wijnliefhebbers meer. Er komen redelijk bekende wijnen vandaan, waaronder de misschien wat slappe Vinho Verde, en de limonade-achtige Matteus, die trouwens de favoriete wijn was van Saddam Houssein. Maar ook levert Portugal de wereld talloze fraaie witte en rode wijnen. Die gaan we dus proeven. Ze komen voor het grootste deel uit de collectie van Karel Meesters, een bescheiden Groninger wijnhandelaar met een unieke neus voor het bijzondere (zie ook: https://goedewijn.info)
We doen het weer met 40 proevers, er is enige toelichting op de wijnen en de Portugese cultuur wordt verder verkend in de vorm van een serie Fado's gezongen door een beeldschone zangeres, kortom de succesformule wordt voortgezet.
Bij de vorige proeverij moesten we helaas enkele late intekenaren teleurstellen en het zou zomaar kunnen zijn dat ook deze keer zich meer mensen aanmelden dan we kunnen bergen in ons systeem. Dat systeem is: vier tafels met ca. tien mensen, die van elke wijn 1 fles krijgen. Bij meer dan 10 mensen moet er te zuinig geschonken worden, we vinden namelijk niet alleen de smaak en geur belangrijk, maar ook de psychologische uitwerking van de vineuze stoffen. Sommige wijnen moeten na het eerste slokje nog eens met elkaar vergeleken worden en bovendien blijkt dat bij onze proeverijen opvallend weinig wordt uitgespuwd. We proeven meestal acht wijnen, waaronder deze keer twee portwijnen.
De intekening voor deze prachtige avond kan vanaf nu gebeuren door een mailtje naar culinairetafel@societeitdeharmonie.nl  Graag de naam (voor en achter) en het mailadres van de deelnemers vermelden. Aansluitend kunt u het verschuldigde bedrag (15 voor leden, 20 voor introducees) overmaken op banknr NL03INGB0655358641 tnv hjbspoeltman onder vermelding PORTUGAL.
Zodra we het aantal van veertig proevers hebben bereikt komt er een stop, die via de website bekendgemaakt zal worden
NOTA BENE:  Personen die Zich Al Ingetekend denken te hebben wordt verzocht dit alsnog te herhalen. Os mesmos monges, as mesmas bonés (Gelijke monnikken, gelijke kappen) is een oud Portugees spreekwoord.  De proeverij is bedoeld voor leden van de Harmonie, elk lid mag één (1) introducé meenemen.

Rubriek: Algemeen, Culinair, Kunst & Cultuur
20 maart 2019 13:25 door w.hooijer@home.nl