Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

foto

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Uurtje Cultuurtje:Liederen van Schubert en anderen

23 februari 2019 om 16:00

23 februari drs Michiel Hagdorn

Liederen van Schubert  en anderen – wat zeggen ze?

Drs. Michiel Hagdorn is literatuurwetenschapper, gespecialiseerd in Duitse literatuur, muziek en (cultuur)geschiedenis. Hij heeft vele cursussen en lezingen verzorgd over o.a. de Romantiek, Johan Wolfgang von Goethe, Thomas Mann, Franz Kafka, Günther Grass, Richard Wagner, Heinrich Heine en literatuur  tijdens de Weimar Republiek.
Het Duitse romantische liedrepertoire is nog altijd zeer geliefd in de concertzalen en velen kennen de liedmelodieën van componisten als Schubert, Schumann en Wolf tot Liszt en Mahler. Minder aandacht wordt doorgaans geschonken aan de teksten die de componisten hebben geïnspireerd tot hun muziek: gedichten van grote schoonheid en indringende zeggingskracht, geschreven door de belangrijkste dichters uit het Duitse taalgebied. Naar die gedichten gaat de volledige aandacht uit in deze lezing, die gewijd is aan vragen als: wat is het bijzondere aan deze gedichten, hoe zijn ze opgebouwd en vooral: wat hebben ze te zeggen? Zowel bekende als minder bekende liederen zullen ter sprake komen, van het beroemde ‘Gretchen am Spinnrade’ (een wonderbaarlijk, intiem én weids-tragisch gedicht van Goethe, door Schubert geniaal getoonzet) tot de onbekende ballade ‘Graf Eberstein’ op muziek van Carl Loewe. En uiteraard besluiten we iedere bespreking met het luisteren naar de muziek, in uitstekende uitvoeringen.

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Lezingen & cursussen door w.hooijer@home.nl

  • Hyves
  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks