Versierd etruskisch graf foto m spaltman

Uurtje Cultuurtje: Marjan Galestin over de Etrusken

12 januari 2019 om 16:00 tot 17:00

Archeoloog Marjan Galestin geeft met deze lezing de aftrap van de winterserie Uurtje Cultuurtje: 10 lezingen op de zaterdagmiddag van 16.00 tot ongeveer 17.30 uur. De lezing duur een uurtje en daarna praten we met de spreker na aan de bar. Laagdrempelig, altijd boeiend en geschikt voor iedereen die zich in cultuur wil verdiepen. Dit is de derde serie: wegens het grote succes gaan we gewoon door. Met dank aan Tineke Looijenga die de organisatie verzorgt.

De Etrusken leefden in midden Italië. Vanaf de achtste eeuw voor Christus kunnen we spreken van de aanwezigheid van Etrusken in het huidige Toscane. Sinds de oudheid zijn veel verhalen over de Etrusken in omloop maar van de Etrusken zelf zijn vrijwel geen geschreven bronnen bekend. Daarom zijn we aangewezen op archeologische resten. Veel vondsten zijn in musea tentoongesteld maar er vinden nog steeds opgravingen plaats. De bodem lijkt nooit uitgeput en er komen nog steeds (bij toeval) bijzondere vondsten tevoorschijn. Het onderzoek naar de Etrusken is dus nog in volle gang.

In dit uurtje cultuurtje zal aandacht zijn voor de herkomst, de taal en de cultuur van de Etrusken.

Dr Marjan Galestin (archeoloog) was (tot haar pensionering) werkzaam bij het archeologisch instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

De lezing is gratis voor leden en kost €5,- voor gasten.

Meld je aan met een mail naar lezing@societeitdeharmonie.nl

Foto: Rijk versierde Etruskische graftombe nabij Rome, fotografie Monique Spaltman

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Lezingen & cursussen door M.C.M. Spaltman