Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

kartering van Haren 1836

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Reinder Reinders Acker Stratingh en de kartering van de Groninger bodem en wierden

23 maart 2019 om 16:00

23 maart

Reinder Reinders

Acker Stratingh en de kartering van de Groninger bodem en wierden (1825-1839).
Reinders werkte als archeoloog bij het Groninger Instituut voor Archeologie en was hoofdauteur van de Atlas van Beckeringh, het Groninger landschap in de 18e eeuw.
Twintig jaar voordat Stratingh’s geologische kaart van Nederland verscheen, had men in Groningen al een geologische kartering uitgevoerd in de 57 gemeenten van de provincie.

Het eindresultaat was een Geologische kaart van Groningen die in 1837 gereed kwam. Het is ook een archeologische monumentenkaart waarop de ligging en hoogte van 120 wierden is aangegeven. Waterafvoer en de grenzen van de zijlvestenijen zijn andere thema’s die op de kaart voorkomen.
Ook van eerdere karteringen, in de periode 1825-1829, zijn kaarten bewaard gebleven. Ze behoren – wereldwijd – tot de vroegste bodemkaarten die we kennen. Op schitterende wijze geven ze een beeld van problemen in de beginfase: wat is een geschikte kaart voor bodemkartering, hoe classificeer je de grondsoorten, welke kleuren geef je ze en hoe geef je op de kaart hoogte en reliëf aan? 

Rubriek: Algemeen door w.hooijer@home.nl

  • Hyves
  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks