Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

foto

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Literaire avond met Michel Krielaars,

13 december 2018 om 20:00

Literaire avond met Michel Krielaars, hoofd boeken van NRC Handelsblad en auteur van boeken over Rusland en de Russische literatuur.

Anne Bergsma gaat met hem in gesprek.

Sociëteit De Harmonie organiseert samen met Boekhandel Godert Walter op donderdagavond 13 december om 20.00 uur een literaire avond met Michel Krielaars, hoofd boeken van NRC Handelsblad en auteur van boeken over Rusland en de Russische literatuur. Afgelopen zomer verscheen zijn laatste boek: ‘Een onbekende vriend’, een bloemlezing over de boekenreeks ‘Russische Bibliotheek’. Krielaars wordt geïnterviewd door Anne Bergsma, die Nederlandse taal- en letterkunde aan de RUG studeerde en inspecteur van het onderwijs is. Voor Godert Walter treedt hij regelmatig op als interviewer, zowel op literair, biografisch als maatschappelijk terrein. Het wordt zeker een boeiende avond voor iedereen die geïnteresseerd is in het Rusland van vroeger en nu.Aanmelden is niet nodig. Entree is vrij.

 

Krielaars: de lezer en de reiziger

Michel Krielaars bespreekt voor de krant steevast de belangrijkste boeken uit en over Rusland. Als Ruslandliefhebber – hij reist er veel – geldt hij met recht als een kenner van de Russische Bibliotheek. Zijn laatste boek Een onbekende vriend, bevat zijn keuze van de mooiste verhalen, zo niet de beste. Het was geen gemakkelijk opgave uit de veelheid van de Russische Bibliotheek de mooiste verhalen en passages te kiezen. Het verhaal over paard Cholstomjer opnemen én de scène uit Anna Karenina waarin Vronski zijn paard doodrijdt? Gaat een verhaal van Boenin ten koste van dat van Gogol of Toergenjev? Om nog maar te zwijgen van een keuze uit het complete werk van Tsjechov. Krielaars vertelt onder meer waarom hij juist deze verhalen van het stof ontdoet en hoe hij onbekende pareltjes heeft opgedoken. In 2016 schreef Krielaars Het brilletje van Tsjechov.  

In dit boek reist hij Tjechov achterna. Hij spreekt arbeiders, winkeliers en boeren, die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij, en ontmoet ook burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren, die hun uiterste best doen hun land te veranderen. De reis resulteert in een bewogen en weemoedig verslag van een land dat in beweging probeert te komen, maar nog altijd vastgeroest zit in een mentaliteit die in veel opzichten dateert uit de Middeleeuwen. 

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Lezingen & cursussen, Literatuur door w.hooijer@home.nl

  • Hyves
  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks