Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Foto han steenbrugge

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Filmavond met inleiding van De Ploeg

25 september 2018 om 19:30

Het ontstaan van De Ploeg in 1918 
Kunstkring De Ploeg ontstond in juni 1918 als reactie op de “Tentoonstelling van werk van Groningsche Kunstenaars” in het Kunstlievend Genootschap Pictura. Hierbij was een groot aantal jonge kunstenaars niet uitgenodigd. Voor schilders zoals Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra was het duidelijk dat de negentiende-eeuwse schilderkunstige idealen afgeschud moesten worden. Zij zochten aansluiting bij meer contemporaine ontwikkelingen in de beeldende kunst. Het toeval zou hen daarbij een handje helpen. Jan Wiegers die gedurende een gezondheidskuur in Davos (1920-1921) in Zwitserland bevriend was geraakt met Ernst Ludwig Kirchner, introduceerde in Groningen een schilderkunst, die verwant is aan het Duitse expressionisme. 
Het ontstaan van De Ploeg in 1918

NRC Handelsblad schreef over de film: … prachtige archiefbeelden, gecombineerd met foto’s en documenten uit de jaren twintig.

Korte inleiding op de film De Ploeg, waarin Han Steenbruggen vooral aandacht schenkt aan de ontwikkeling van de moderne kunst binnen De Ploeg gedurende de periode 1918-1933. Aan de hand van lichtbeelden bespreekt hij het expressionistische werk van kunstenaars als Jan Wiegers, Jan Altink en  Johan Dijkstra, het constructivistische werk van Wobbe Alkema, Jan van der Zee en Hendrik Werkman en het impressionistische werk van Job Hansen en Ekke Kleima. 

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Film door w.hooijer@home.nl

  • Hyves
  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks