Schermafbeelding 2018-10-03 om 08.10.22

Excursie; Landgoederen rond Haren Eelde Paterswolde

11 oktober 2018 om 10:30

In het verlengde van de vorige uitstap naar het Paterswoldsemeer, in een fantastische samenwerking met de heren van de VWDTP, gaan we nu iets zuidelijker het thema ‘Landgoederen’ aan een nadere bestudering onderwerpen. Die zijn er nogal wat in het gebied rond en tussen Haren/Eelde/Paterswolde.

En er zijn er ook heel wat verdwenen. Daarover gaat Eppo van Koldam ons een en ander vertellen in een lezing die plaatsvindt in paviljoen  Sassenhein, Lutsborgweg 53, 9752 VT Haren (tel. 050 5345200). Aanvang: 10.30, inloop vanaf 10 uur.
Daarna gaan we (fietsend of per auto, dat ligt aan hoe je er gekomen bent) naar Eelde om een wandeling te maken langs enkele van de landgoederen aldaar.
Over de precieze route en ander details bericht ik tegen die tijd degenen die zich hiervoor opgeven. Je kunt ook alleen de lezing bijwonen. Voor leden van De Harmonie gratis, voor niet-leden zijn de kosten € 5,00
Koffie met iets lekkers wordt u zoals gewoonlijk aangeboden door de Commissie Culturele Activiteiten van de sociëteit.

En dan nog aan andere opmerking: er doet zich het verschijnsel voor van een langzame toenadering tussen twee ‘tafels’ van De Harmonie, namelijk de landschapstafel en de culinaire tafel. Vanuit die laatste kwam het opwindende idee van Hans van de Sande om een wandeling te organiseren met een dame of een heer die ons leert om vruchten, bessen, paddenstoelen en andere eetbare waar uit de natuur te verzamelen en daarna van deze producten een heerlijke maaltijd binnen de sociëteit te bereiden. Een prachtidee!
Maar seizoenstechnisch wat aan de late kant: eigenlijk is een dergelijk plan het beste uit te voeren in september, het lukt nu niet meer dat allemaal goed te organiseren. Maar we houden het plan in het vat waarin  niets verzuurt, teneinde het volgend jaar uit te voeren. Of misschien ook al in de lente als er frisse jonge blaadjes te verzamelen zijn (topjes van de brandnetel, het zevenblad of de melde zijn heerlijk in een salade of stamppotje bv.); blijf dus aangehaakt!

Ik hoor graag van jullie wie er op 11 oktober komen (in verband met de opgave voor de catering).
Vriendelijke groet, als altijd jullie excursieleidster,

Carla

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Lezingen & cursussen, Landschap door W.Hooijer