poster

Cursus Ontdek de Klassieken

30 januari 2019 om 10:30

Vervolgbijeenkomsten op 6, 13 en 20 februari

Cursus Ontdek de Klassieken. Haydn, Mozart en Beethoven. Een driemanschap dat gemakkelijk door één deur kan. Dat had u gedacht! De grote drie van de Klassieken hebben veel gemeen maar nog veel meer niet. ‘Papa’ Haydn zette de toon. Hij ontmoette de beide andere heren en ontwikkelde zelfs een levenslange vriendschap met Mozart die uit respect voor de grote meester zes strijkkwartetten aan hem opdroeg. Haydn en Mozart was vier handen op één buik, tussen Haydn en Beethoven boterde het niet. Beethoven vond Haydn maar een ouwe zeur en Haydn voelde zich een miskende vader. Een generatieconflict zoals in de beste families voor komt. Jammer, want beide componisten hadden elkaar veel plezier kunnen doen als hun ego’s hen niet in de weg had gezeten. De BBC heeft fantastische documentaires gemaakt over alle drie de componisten. Tijdens de cursus ‘Ontdek de Klassieken” zie je fragmenten uit deze series: een fronsende Haydn wanneer Beethoven zijn eigenwijze gang gaat, een geroerde Haydn wanneer hij de brief leest die Mozart heeft bijgesloten bij de strijkkwartetten, een ontgoochelde Beethoven wanneer hij zijn doofheid onder ogen moet zien. Aanmelden doe je met een mail naar lezing@societeitdeharmonie.

Rubriek: Kunst & Cultuur, Lezingen & cursussen door w.hooijer@home.nl