Archief 2013

Portretten uit het depot

24 mei–24 september 2013

Het begrip 'Groninger kunstenaars' doet de meeste mensen onmiddellijk denken aan De Ploeg. Terecht, maar er zijn en waren veel meer kunstenaars in Groningen wier werk de moeite waard is. Wat doen we met werk dat niet veel bekendheid heeft gekregen, maar wel waard is behouden te blijven? Veel kunstliefhebbers maken zich daar ernstige zorgen over. De laatste jaren komt uit nalatenschappen en verzamelingen veel en interessant materiaal vrij. Niet alleen kunst, maar ook onvervangbaar documentatiemateriaal. Helaas past dat vaak niet in museale of andere collecties. Het gevolg is dat deze verzamelingen uiteenvallen of, erger nog, verloren gaan.
Om dit te voorkomen is in 1990 de Stichting Behoud Beeldende Kunsten Groningen opgericht. Het doel is werken die in aanmerking komen, in eigendom te verkrijgen om deze te bewaren en te exposeren.
Uit de collectie van de Stichting is voor de expositie in De Harmonie een selectie gemaakt van geschilderde portretten van diverse kunstenaars.
In de vitrine staan gipsen 'schetsen' van Wladimir de Vries, de beeldhouwer die o.a. 'Blote Bet' en 'De Wisent' heeft gemaakt. Het boek over Wladimir de Vries en zijn werk is ter inzage in De Harmonie en te koop bij de SBBKG en www.bol.com.
Geniet mee van het mooiste uit het depot! Informatie over de Stichting en haar activiteiten is te zien op www.sbbkg.nl