Joachim wtewael - the judgment of paris (1615)

3e Lezing “Uurtje Cultuurtje”: De appel van Eris en het Paris oordeel

03 februari 2018

18-02-03 lezing

De appel van Eris en het Parisoordeel: aanleiding tot de Trojaanse Oorlog

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Trojaanse Oorlog en Odysseus, die de list met het houten paard bedacht. En in onze taal gebruiken we nog steeds de uitdrukking “het paard van Troje binnenhalen.”

Wat was nou eigenlijk de aanleiding tot deze oorlog, die tien jaren duurde? Dat was een ordinaire ruzie tussen een stel Griekse godinnen: Hera, Pallas Athene en Aphrodite! En door wie werd deze ruzie veroorzaakt? Door Eris, de godin van de twist, die niet voor een feest werd uitgenodigd en toen uit woede een gouden appel de feestzaal inrolde, waarop geschreven stond: “Voor de mooiste.” En Paris, zoon van de Trojaanse koning, moest de mooiste godin kiezen. Een hachelijke taak! Hij koos Aphrodite, omdat die hem de mooiste vrouw ter wereld beloofde. Dat was de schone Helena, koningin van Sparta. Deze Griekse vrouw werd door de Trojaanse Paris geschaakt en dat betekende oorlog!!! Moeten we Helena nu als een instrument der goden beschouwen of als een femme fatale? Deze vraag wordt al meer dan tweeduizend jaar besproken….

Gerry Mulder

Gerry Mulder is classica en heeft jaren Klassieke Talen en Klassieke Culturele Vorming onderwezen. Tegenwoordig geeft ze cursussen Latijn en Klassieke Oudheid aan de Senioren Academie te Groningen.

Aanmelden

Stuur een mail naar lezing@societeitdeharmonie.nl. Gratis voor leden, gasten betalen €5,- (bij aankomst)

Naar het overzicht van alle lezingen

Download pdf van alle lezingen (pdf)