Sinds 1840 de plek waar je elkaar ontmoet

Bosch gedaanten van de waanzin
Rob van den bosch

boekpresentatie Rob van den Bosch

14 juni 2018 om 20:00

Boekpresentatie Rob van den Bosch

donderdagavond 14 juni om 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur

​In samenwerking met boekhandel Godert Walter

Extra: Toonkunstenaar Martin Tervoort brengt muzikale intermezzo's met zijn saxofoon. Met zijn muziek maakt hij vormen van waanzin duidelijk. Muzikale impovisatie met een bijzondere impact!

Op donderdagavond 14 juni om 20.00 presenteert hoogleraar psychiatrie Rob van den Bosch in Sociëteit De Harmonie zijn boek Gedaanten van de waanzin; Van schaamteloze razernij naar onbegrepen belevingswereld. Hoe zagen artsen in het verleden hun waanzinnige patiënten? Wat viel ze op en hoe begrepen ze hun gedrag? Wat zijn in de medische blik op de waanzin de variabelen en wat de constanten? Dat is het thema van dit boek, dat de geschiedenis van een idee beschrijft aan de hand van de gevarieerde portretten die artsen door de eeuwen heen van hun patiënten schetsten. Anne Bergsma, vaste interviewer van Boekhandel Godert Walter, gaat hierover met hem in gesprek. Na afloop is het boek te koop en kun je het laten signeren. Iedereen is welkom, entree is gratis. Adres: Kreupelstraat 10, Groningen. De presentatie begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur.

Gedaanten van de waanzin

Waanzin is een volksdiagnose, en een idee dat gebruikt wordt als metafoor voor uitzinnigheid. Waanzin overschrijdt grenzen, is ontregelend en veelvormig en is vooral irrationeel en moeilijk invoelbaar. De onredelijkheid zit vanbinnen. Vroeger was die veel zichtbaarder en oordeelde de gemeenschap erover, nu doet de psychiater dat.

De taal van de psychiatrie is vanaf de achttiende eeuw ontstaan en de laatste honderd jaar nauwelijks veranderd. Dokters hebben zich de waanzin toegeëigend en er hun eigen ideeën op losgelaten, gekleurd door de tijd waarin ze leefden. Veel waanzin heet tegenwoordig schizofrenie, maar dat is een recent idee dat alweer aan vervanging toe is. Waanzin laat zich niet wegdenken uit de samenleving, maar de naamgeving ervan is in de loop van de tijd nogal veranderd – en de inhoud nog veel meer.

Rob van den Bosch en Anne Bergsma

Prof. dr. Rob van den Bosch is emeritus hoogleraar psychiatrie en was werkzaam in Groningen. Hij is voorzitter geweest van de Nederlandse vereniging voor Psychiatrie en was wetenschappelijk en bestuurlijk actief op het gebied van de zorg voor schizofrenie.

Anne Bergsma studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de RUG en is inspecteur van het onderwijs. Voor Godert Walter treedt hij regelmatig op als interviewer, zowel op literair, biografisch als maatschappelijk terrein.

Toonkunstenaar Martin Tervoort

Martin Tervoort is een veelzijdig muzikant, hij bespeelt sopraansaxofoon, tenorsaxofoon en basklarinet in het grensgebied tussen jazz, geïmproviseerde en moderne muziek. Maar hij speelt ook rock, blues, funk, soul en wereldmuziek.

Rubriek: Algemeen door W.Hooijer