Poster

Beeldlijnfilm over Roelof Stalknecht

08 februari 2018 om 20:00

.

Inloop vanaf 19.30 uur met muziek, gespeeld door het Jazz Trio Be Meiborg. Aanvang film om 20.00 uur.

Roelof Stalknecht behoort met Lex Jasper, Rein de Graaff en Dolf de Vries tot Groningens meest gerenommeerde pianisten uit de 'oude school'.

Roelof groeit op in de Oosterpoortwijk. Zijn ouders herkennen zijn bijzonder muzikale talent bijtijds en hij krijgt pianoles bij Cor Batenberg op de Stedelijke Muziekschool, al voordat hij kan lezen en schrijven.

Direkt na de oorlog vraagt violist Benny Behr hem voor zijn Big Five (later Hatchett's Club Orchestra), huisorkest van zaal Frigge . In 1950 wordt Roelof beroepsmuzikant en verlaat Groningen voor een aantal jaren. Hij werkt achtereenvolgens met het Hammond Quintet van John de Mol sr., het Atlantic Quintet van bassist Henny Frohwein en het Miller Sextet als vervanger van Eddy Doorenbos. Met het Atlantic Quintet speel hij in Neurenberg waar Stalknecht de later wereldberoemde komiek Danny Kaye ontmoet. Kaye wil Stalknecht vanwege zijn muzikaal talent engageren voor optredens in de Verenigde Staten, maar Stalknecht neemt de stap niet. Met de Millers neemt hij zijn eerste plaat op.

Vanaf 1954 speelt hij als solist of in duo- of trioverband, waarin hij zijn voorkeur voor balladwerk met vrijmoedige harmonische uitstapjes kan uitleven. Verder heeft Stalknecht op regelmatige basis werk hij bij de regionale en nationale radio en de televisie (zoals de Theo Eerdmans-quiz), en werkt hij om den brode onder zijn eigenlijke niveau op bruiloften en partijen.

[Café 't Palet - Roelof Stalknecht] Bij de uitreiking van de eerste Edisons in 1960, krijgt Stalknecht een Edison in de categorie nationaal instrumentaal voor zijn LP Fabulous Fingers On 88 Keys. Ook in 1960 neemt hij met zijn zus Jannie Stalknechteen EP op met Groningstalige versies van jazzsongs. Het nummer Laiverd Kom Weer Bie Mie (Lover Come Back To Me) wordt een hit.

Jazz Trio Be Meiborg​

De film wordt muzikaal omlijst door het Jazz Trio Be Meiborg. Het Bé Meiborg Ensemble is een Trio, waarin, naast de naamgever zelf, ook nog de bassist Koos Wiltenburg en de slagwerker Arno van Nieuwenhuize spelen. Het drietal ontmoette elkaar enige tijd geleden bij toeval in Emmen. Omdat ze, ook weer toevallig, hun instrumenten bij zich hadden, begonnen ze samen te spelen. De chemie tussen de drie was opmerkelijk en aanstekelijk: Het Bé Meiborg Ensemble, ook wel Bé’s Golddigger Guesthouse was geboren.

Rubriek: Kunst & Cultuur door W.Hooijer