poster

Lezing Mata Hari

22 februari 2018 om 20:00

Hanneke Boonstra geeft lezing over haar Mata Hari

Voor het eerst te zien en te horen in Groningen!

Op donderdag 22 februari om 20.00 uur geeft journalist Hanneke Boonstra een lezing over Mata Hari in onze Sociëteit. Entree is gratis, aanmelden niet nodig. In 2017 was het 100 jaar geleden dat Mata Hari werd gefusilleerd op beschuldiging van spionage. Aanleiding voor Hanneke Boonstra om onderzoek te doen naar die tante waarvan de foto al jarenlang op haar bureau stond. Sindsdien schreef ze diverse columns, gaf lezingen tot in Londen en gaf een boek uit dat zij na de lezing verkoopt en signeert. Dit is de eerste keer dat Boonstra in Groningen vertelt over haar zoektocht naar informatie over Mata Hari. Ze neemt je mee naar Parijs, Londen, Rome en zelfs naar Japan. Vertelt over de vele mensen die ze sprak: schrijvers, kunstenaars, liefhebbers en deskundigen. Toont bijzondere foto’s, leest fragmenten uit brieven voor en laat zien hoe dit Friese meisje gewoond en geleefd heeft in Parijs. Hanneke Boonstra: “De meeste mensen kennen maar drie woorden als het om Mata Hari gaat: seks, spion, dood. Ik vertel over haar internationale carrière als danseres, hoe ze optrad in alle grote theaters in Europa, hoe uitbundig ze leefde. En daar valt aardig wat om te lachen. Uiteindelijk neem ik de luisteraars mee naar haar cel in Parijs, waar ze wanhopig wachtte op de dood. En ik vertel hoe het daarna verder ging.” Kom en hoor het boeiende verhaal uit de eerste hand.

Zoektocht naar informatie over Mata Hari

Hanneke Boonstra vertelt: “Twintig jaar geleden vertelde neef Steven me dat we familie van Mata Hari waren. We gingen naar de Mata Hari zaal in het Fries Museum, ik schreef een stuk in de krant en zetten haar portret op mijn bureau. Dat was het, wat mij betreft. Twee jaar geleden begon ik met een uitgebreide zoektocht naar mijn tante Mata Hari, in het zicht van het feit dat het in oktober 2017 honderd jaar geleden was dat ze werd gefusilleerd op beschuldiging van spionage. Ik wilde geen boek over haar schrijven, maar wel de verhalen achter het verhaal van Mata Hari, vertaald naar het heden. Dat leidde uiteindelijk tot een groot aantal blogs op de website van het Fries Museum, die nu gebundeld zijn in een zeer aantrekkelijk boek, met voorwoord van Kris Callens, directeur van het museum”

Wie is Hanneke  Boonstra?

Dat vertelt ze zelf: “Ik ben mijn hele leven journalist geweest, heb geschreven voor kranten, gewerkt bij radio en tv. Mijn Mata Hari project heeft het afgelopen jaar veel publiciteit gehad. Ik deed mee aan een discussieprogramma voor BBC Worldservice en BBC Four, samen met een Britse en Amerikaanse deskundige. Ik heb verschillende verhalen geschreven voor de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. En er zijn verhalen over me verschenen in dagblad Trouw en diverse websites. Ik heb meegedaan aan een documentaire van de ZDF/Arte, een documentaire van Omroep Friesland/NPO 2 en een reportage voor het tv programma Koffietijd. Samen met een Britse schrijver/onderzoeker heb ik een Mata Hari Symposium georganiseerd in de City University in Londen, waar internationale onderzoekers aan meededen. Zondag 15 oktober jl heb ik live verslag gedaan in het VPRO radioprogramma OVT. Ik heb een aantal lezingen gegeven, o.a. in het Fries Museum en enkele theaters. Maar in Groningen heb ik nog niets gedaan. Ik verheug me erop om dat nu te doen.”

Rubriek: Algemeen door W.Hooijer