Amb nicolaas appingedam

24 februari 2018 om 15:30

HEILIGEN OP DE KLEI De verhalen en de muurschilderingen

Door drs. Anneke Mulder-Bakker

Wie wel eens een uitstapje gemaakt heeft naar het Groningerland en daar op de prachtige laat-romaanse kerkjes is gestuit, zal ontdekt hebben dat deze stuk voor stuk heiligennamen dragen: de Nicolaaskerk in Appingedam, de Stephanuskerk in Holwierde, de Laurentiuskerk in Baflo. Hebt u zich wel eens afgevraagd hoe die kerken toch aan die namen komen?  Wie koos die heiligen als patroon voor kerk en dorp; en waarom?

Aan de ene kant kennen we in de stad Sint Maarten, de historisch gedocumenteerde oud-militair en latere bisschop van Tours. Een tijdgenoot liet over hem een gedetailleerde biografie na en zijn graf in Tours groeide uit tot een bedevaartsoord waar talloze wonderen gebeurden; een ‘krachtcentrale’, een plaats waar het heil lag opgetast en ieder het af kon tappen. Hij is de patroonheilige van de Martini.

En daar tegenover Sint Nicolaas, patroon van de tweede parochiekerk in de stad, de Der Aa-kerk, een heilige van heel andere signatuur. Historisch gezien is er geen enkel betrouwbaar gegeven voor zijn levensloop beschikbaar, alleen wat verhalen, legenden. Er is ook geen authentiek graf, dus zo’n ‘krachtcentrale’ van waaruit hij kon opereren, ontbreekt bovendien. Dan zijn er in de late middeleeuwen de legendarische vrouwelijke heiligen, stuk voor stuk zeer populair, zoals Margaretha en Catharina van Alexandrië of Ursula met haar 11.000 maagden.

Anneke Mulder-Bakker

Dr. Anneke Mulder-Bakker doceerde tot 2005 middeleeuwse geschiedenis en middeleeuwse studiën aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij publiceerde vele boeken op het gebied van cultuur en religie, zoals De kluizenaar in de Eik (1995), Gouden Legenden (1997), Verborgen Vrouwen (2007). Zij is expert op het gebied van gender studies.

Aanmelden

Stuur eenvoudig een mail naar lezing@societeitdeharmonie.nl. Gratis voor leden, gasten betalen €5,- (bij aankomst)

Naar het overzicht van alle lezingen

Download pdf van alle lezingen (pdf)